Ord från Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg som vi fick äran att lyssna till i fredags. Det var en mycket gripande och intressant förmiddag då han pratade dels om diakonia och biståndspolitik men det som berörde allra mest var de levande historierna har berättade utifrån egna erfarenheter. Möten med människor som levt i extrem utsatthet och om människor som verkligen kämpar och gör allt för de mänskliga rättigheterna. Ett viktigt syfte för Bo med det han berättade var att vi skulle förstå att vi lever i en global värld där beslut vi tar i Sverige påverkar människor på andra kontinenter. För att göra skillnad kan man bara börja med sig själv. Vad väljer jag? Köper jag en ny mobil varje år? Vad leder i så fall det till i längden? Vad har jag för kläder? Vem har tillverkat dem? Vad skulle det innebära för odlarna om jag köpte fairtrade istället? Osv. Bo tog upp just det där med att ingen kraft är så stor som när människor går samman. Och det måste ju börja någonstans. Han beskrev biståndsarbete som att ösa sand i en hink med hjälp av en tesked. Det känns som att det aldrig händer nånting trots att du öser och öser men tillslut är hinken så full att det räcker med bara en tesked till så svämmar det över. Kanske är det du som får hinken att svämma över. Du kan bidra till förändring!
Nu när höstrusket börjar krypa allt längre innanför dunjackan är det många av oss som blir sugna på att fly landet till en varmare kontinent. Det intressanta SR programmet P3 planet sände tidigare i höstas ett inslag om hur man tar ansvar på resan, hur man gynnar lokalbefolkningen osv. Lyssningsvärt om du är sugen på att boka en resa! :-)
Igår var vi hemma hos vår lärare Jacob och såg filmen "Allt för min syster". Väldigt bra och gripande film som verkligen passade bra som diskusionsunderlag på våra etiklektioner då vi diskuterar olika svåra frågor utifrån ett kristet perspektiv. Saker vi diskuterade efteråt var; är det rätt eller inte med genmanipulation? Hur går tankarna hos en mamma med ett sjukt barn som kanske kan räddas av ett skräddarsytt syskon? och mycket mer. Filmen väcker också mycket tankar kring död och liv och vad i livet som är värt mäst. Rekomenderar verkligen att se filmen.
En film som beskriver den så kallade Cocktaileffekten. Det handlar om vad kemikalier som finns i alla våra vardagliga saker och vad det gör för oss människor.
Bilder från skolans hemsida från Fairtrade challenge i torsdags! Utmaningens mål med att över 500 000 skulle fika fairtrade lyckades! Det var över 600 000 svenskan som valde rättvist fika tillochmed! Kolla IN!
Låt det inte stanna vid den här dagen utan fortsätt fika fairtrade vetja! Det gör skillnad!
Sitter hos Jennifer och såg just Always reklam för sin kampanj Sisters for Education på TV. Jennifer uttryckte att vad har always med flickors utbildning att göra egentligen? Och det kan man ju fundera på, men jag som går på global med Marianne i spetsen jublade förstås över detta grymma initativ och samarbetet mellan Always och UNESCO som absolut hör ihop!
Vi har pratat mycket om vikten av utbildning och vilken grund det verkligen ger för ett värdigt liv för en enskild människa och i förlängningen även för ett helt land.
Antalet barn som börjar skolan är väsentligt fler idag än 1990, som är det år man jämfört med sett till Milleniemålen, men det är fortfarande ett problem att många inte fullföljer sin utbildning utan tappas på vägen.
Inte minst flickor har en svår situation gällande utbildning då familjer oftast prioriterar sönernas utbildning och flickor hamnar ofta i arbete i hemmet. Det Marianne dessutom ofta talar med oss om är problemet med avsaknaden av toaleter i utvecklingsländer. Att det inte finns toaletter gör att tjejer inte har möjlighet att vara i skolan då de har mens. De har heller inte ofta tillgång till nåt form av skydd. Senast i går såg vi en film - A walk to beautiful - som handlar om kvinnor som pga förlosningsskador läcker och på så vis inte kan gå till skola eller arbete.
Alltså hänger bindor och tjejers utbildning ihop i alla högsta grad och Always och UNESCOs samarbete går ut på att hjälpa flickor i Senegal med att läs- och skrivutbildningar för dem och du kan stödja det på ett så enkelt sätt som att trycka på deras knapp på facebook!
Jag skickar ett stort heja-rop till detta projekt!
Imorgon är det Fairtrade Challenge vilket går ut på att få så många som möjligt att dricka fairtrade-kaffe på fikapausen! Målet är att en halv miljon människor ska fika med Fairtrade-märkta produkter och Peaceworks profilen av vår klass bakade förra veckan rättvisa kärleksmums som det ska bjudas på imorgon.
HÄR kan du läsa mer om Fairtrade Challenge och ta reda på vart du ska fika imorgon!
SRs Ekot rapporterade just att våra turistflygresor kommer att ha ökat med 50% om 20 år. Jag älskar också att resa men flyg är faktiskt inget hållbart transportsätt i längden då bara flygtrafiken står för 3,5% av människans totala koldioxidutsläpp vilket får stor konsekvens för växthusefekten. Vi lärde oss första veckan här på Mullsjö att buss är ett miljövänligt alternativ när man reser ute i världen och här i Sverige är våra järnvägar ett bra sätt att färdas på utan att göra så stora avtryck på miljön. Men för att tåg och buss ens ska bli ett alternativ för semesterfirare måste vi såklart utveckla en ännu bättre infrastruktur av detta slag! Såå... Kom igen Sverige och världen och alla människor! Satsa på hållbara semesterresor!
Ikväll var det kulturnatta i Göteborg och som tur var åkte jag hem i eftermiddags så jag kunde delta. Jag svängde förbi Röhska muséet vid Valand där de visade utställningarna Alla, Ond design och Shiose som intresserade mig.
Alla handlar om brochens förmåga att skapa ingångar till diskussioner kring identitet, främlingsfientlighet och föreställningar om svenskhet. 29 olika borcher skapade av Rut-Malin Barklund och Hanna Hedman visades.
Ond design tycker jag var den bästa utställning jag har varit på på Röhska och den tar upp frågan om det finns ond design. De utställda föremålen anses som goda men är alla skapade av människor och kan brukas och missbrukas. Vissa föremål har dessutom tillverkats under omänskliga förhållanden eller gett upphov till resursslöseri och miljöförstöring. Man tvingas många gånger fråga sig vad som är etiskt och inte. Tyckte verkligen det var bra och nyttiga tankar att få ut till samhället.
Shoise handlar om hållbar desgin och att hitta innovativa lösningar på de problem och utmaningar som textil- och skoindustrin står för. Utställningen består av en kollektion med handgjorda skor gjorda av ekologiska och återanvända material.
Snackade även lite med Jordens vänner som var där och hade lite woorkshops samt representanter från klädoteket i Göteborg där man kan bli medlem och låna kläder. Hurra!
En bild från utställningen Ond desgin. Läs mer om utställningarna på Röhskas hemsida HÄR.
Idag gick Markus igenom hur man skriver en projektansökan för ett biståndsprojekt. Det finns 15 stora folkrörelseorganisationer som man söker pengar från vid biståndsprojekt, några av dessa är Forum Syd, Svenska missionsrådet, Plan Sverige, Röda korset, PMU och Diakonia. Lektionen var intressant och man fick en inblick i hur svårt och frustrerande det många gånger måste vara att jobba som biståndshandläggare. Men samtidigt ett fantastiskt jobb då man får se goda resultat på sina beviljade projekt.
Att skilja objectives från activities och områdesmål och hur viktigt det är hur man formulerar sig är något jag tar med mig efter dagen.
Klicka på ikonen för att se en film om ett Diakoniafinansierat arbete i Palestina.
I tisdags lyssnade vi på Sara Hugosson som jobbar på Diakonia. Hon presenterade lite om Diakonias arbete, hur de jobbar osv. Vi lärde oss att..
Diakonia är en kristen biståndsorganisation som tillsammans med lokala parter arbetar för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Tycker det lät så bra att de just satsar så mycket på lokala projekt. Det känns som att mycket bistånd bygger så mycket på de som reser ner och hjälper till och sedan då fallerar när biståndsarbetarna reser hem. På diakonia har man flera region- och landkontor som kontrolerar och hjälper lokala demokratiskt uppbyggda organisationer att fungera.
Idag har vi haft ett möte med Carina Winberg som levt och arbetat som missionär i Mocambique i många år. Det var mycket spännande och lärorikt. Hon har bland annat jobbat mycket med HIV och Aids och gav oss mycket information kring detta ämne. Jag fick bland annat reda på att det är ca. 34 miljoner som lever med HIV idag och att 7000 nya smittofall upptäcks varje dag. 50 % av de smittade lever i Afrika. Just i Swaziland dit jag ska åka lever drygt en fjärdedel av befolkningen med HIV. Vi kommer förhoppningsvis få åka med en kvinna som jobbar mycket mot HIV och Aids då vi är där nere och få en djupare inblick i hur det är att leva med HIV. Det görs otroligt mycket bra insatser för att föhindra smittospridning och för att upptäcka HIV tidigare runt om i världen. Numera samarbetar flera ministerier mer och mer i HIV och Aids-frågan då man förstått att det inte enbart är en fråga för Hälsoministeriet. Det är positivt att utvecklingen går frammåt i arbetet med att förhindra spridningen och det var som sagt mycket intressant att få höra mer om hur man arbetar från Carina.
Vi tittade på intressanta siffror om HIV spridningen på den HÄR sidan.
Fortsätter på temat slit och släng då jag lyssnade på P1 Stil i morse som handlade om vad kvalitet är. Tyckte det var både fascinerande och skrämmande att lyssna på programmet då det uppenbarligen finns så mycket okunskap om klädindustrins baksida i modesverige idag. Modebranchen och designerna själva pratar oftare att de vill satsa på långsiktighet och hållbarhet i sina plagg vilket förstås är väldigt positivt. Det är trots allt de som har mest makt att påverka klädkonsumenterna. Precis som det sägs i programmet råder dock ett stort glapp mellan modevärldens önskan och kvalitet och konsumenternas förhållningssätt till sin konsumtion. Fortfarande är det priset och inte kvaliten som vi svenskar tittar på främst då vi handlar. En tjej i programmet uttrycker att det inte spelar så stor roll ifall saker och ting inte håller då det alltid går att köpa nya 49kronors tröjor på närmaste kedja. Det är detta vi måste försöka förändra. Vi måste få människor att i ett bredare perspektiv se konsekvenserna av sin konsumtion. En tröja kostar inte 49 kronor. Då är det någon annan som får betala det resterande priset i form av exempelvis ett barn som jobbar under omänskliga förhållanden på en fabrik i Bangladesh. Att vi köper så mycket kläder (det produceras nästan 800 miljarder plagg varje år) som vi sedan efter en kort tid slänger för att vi inte ställer några krav på kvalitet bidrar till att barn kommer behöva fortsätta arbeta under usla förhållanden och fler länder kommer hamna i vattenstress som konsekvens av bomullsodlingen.
Bidra inte till sopberget - satsa på kvalitet och vårda och använd dina kläder med kärlek!
Ni ska bli kreativt arga istället för väldigt depprimerade, sa vår lärare Marianne till oss i måndags. Vi pratar om otroligt mycket svåra och komplexa frågor som man verkligen kan bli upprörd och arg när man pratar om. Då tyckte jag att Mariannes uppmaning var väldigt sann. Det handlar om att göra sin ilska kreativ och till nytta istället för att bara vilja lägga sin ner och ge upp. Uppmuntrar dig till samma sak!
Idag går vi in i oktober månad och det är ju sen några år tillbaka synonymt med rosa bandet-månaden. Månaden då vi kan välja att stödja bröstcancerforskning då vi handlar olika produkter. Titta närmare på den HÄR listan på företag och varor som stödjer forskningen eller köp dig ett band i butik.
Bénévole är det franska ordet för volontär. En volontär är någon som gör någonting utan att själv tjäna pengar eller vinna någonting på handlingen i fråga.Bénévole kommer från det latinska ordet « benevolus » som betyder « bonne volonté », vilket på svenska blir « god vilja ».
Med den här bloggen vill jag inspirera dig, genom det jag läser och lär mig under min utbildning på volontärlinjen global på Mullsjö folkhögskola och sedan under min tid som volontär i Afrika, till att plocka fram din goda vilja till att göra världen lite bättre.
Alla kan vara volontärer i sin vardag för att göra jorden till en lite bättre plats att vara på!